Wat is goede huidverzorging?

Het belang van effectieve huidverzorging: Do's & Don'ts

Geplaatst door Naomi Schiks op

De effectiviteit van huidverzorging

Een stralende, gezonde huid is niet alleen een teken van schoonheid, maar ook van een goede gezondheid. Huidverzorging is daarom meer dan alleen het smeren van crèmes en lotions. Het gaat om het begrijpen van de behoeften van je huid en het volgen van een routine die zowel effectief als veilig is. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat goede huidverzorging inhoudt, evenals de valkuilen van minder goede huidverzorging.

Effectieve huidverzorging

Wat is goede huidverzorging?

Goede huidverzorging is gebaseerd op wetenschap en gezond verstand. Het omvat het volgen van een routine die je huid reinigt, hydrateert en beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van goede huidverzorging:

 1. Het reinigen van je huid. Een grondige maar zachte reiniging is de basis van elke huidverzorgingsroutine. Kies een gezichtsreiniger dat past bij je huidtype – of het nu droog, vet, gecombineerd of gevoelig is.
  • Het is belangrijk dat je na het reinigen geen trekkerig gevoel hebt. Heb je dit wel? Dan is de reiniger te agressief voor jouw huid. 
 2. Het hydrateren van je huid.  Ongeacht je huidtype, hydratatie is essentieel. Een goede moisturizer helpt de huidbarrière te versterken en voorkomt vochtverlies. Kies een product met ingrediënten zoals hyaluronzuur of glycerine.
 3. Zonbescherming. Bescherm je huid tegen schadelijke UV-stralen door dagelijks een breedspectrum (UVA & UVB bescherming) zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 te gebruiken. Dit helpt vroegtijdige veroudering en huidkanker te voorkomen.
 4. Gebruik huidverzorging met actieve ingrediënten.  Sommige huidverzorgingsproducten bevatten actieve ingrediënten zoals vitamine C, retinol en niacinamide. Deze kunnen helpen bij het verminderen van huidproblemen, zoals: hyperpigmentatie, fijne lijntjes en acne. 

Do's en don'ts huidverzorging

Wat is minder goede huidverzorging?

Minder goede huidverzorging bestaan vaak uit veel marketing termen die niet de daadwerkelijk hydratatie, bescherming of verbetering bieden voor de huid. Vaak zie je dat er veel uitspraken worden gedaan, maar dat een crème vol zit met opvulstoffen en geen actieve ingrediënten om het probleem aan te pakken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

 • Effectieve crème tegen rimpels. Als je kijkt naar de ingrediëntenlijst bevat het enkel glycerine om de huid te hydrateren. Er zitten geen ingrediënten in om de huid daadwerkelijk te verbeteren en rimpels te verminderen, zoals retinol, vitamine C, niacinamide of hyaluronzuur.

De juiste huidverzorging kopen

Waar moet je op letten bij het kopen van huidverzorgingsproducten?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van huidverzorgingsproducten, zoals:

 1. Het is belangrijk om je niet te laten verleiden tot marketing termen, zoals: Hypoallergeen, dermatologisch getest of bijvoorbeeld natuurlijke huidverzorging.
 2. Daarentegen kun je veel beter de ingrediëntenlijst bekijken van een product. Een ingrediëntenlijst verteld je exact wat erin in een product zit qua actieve ingrediënten.
  • Je kunt als regel aanhouden voor jezelf: Hoe hoger een ingrediënt, hoe meer het in het product zit en andersom. Ook kun je handige websites gebruiken, zoals INCI-decoder om te kijken of bepaalde ingrediënten effectief zijn of niet. Dit kan je een stukje op weg helpen.
 3. Daarnaast kun je kijken of merken klinische wetenschappelijke studies hebben uitgevoerd. Een klinische wetenschappelijke studie is een studie waarbij het product getest wordt bij echte mensen met een huidprobleem, bijvoorbeeld een anti-rimpel crème bij vrouwen tussen de 40 en 60 jaar oud. 

De beste huidverzorging kopen

Wat vind jij belangrijk bij huidverzorging?

Goede huidverzorging is geen luxe, maar een essentieel onderdeel van zelfzorg en gezondheid. Het draait om het begrijpen van je huidtype, het volgen van een passende routine en het vermijden van irriterende producten. Door te investeren in effectieve huidverzorging kun je niet alleen genieten van een stralende huid, maar ook de gezondheid en jeugdigheid van je huid behouden voor de lange termijn. Onthoud dat elke huid uniek is, dus overleg met een huidtherapeut/schoonheidsspecialiste als je twijfels hebt over de beste aanpak voor jouw huidverzorging. 

Kom je er niet uit? Bekijk ons persoonlijk huidadvies

← Ouder bericht Nieuwer bericht →

Laat een reactie achter

Blogs

RSS
Hoe breng je een vitamine C serum aan?
Vitamine C

Hoe breng je een vitamine C serum aan?

Naomi Schiks
Door Naomi Schiks

Het aanbrengen van je Vitamine C serum, hoe doe je dat? Een van de meest geprezen ingrediënten in de wereld van huidverzorging is vitamine C....

Lees meer
Meditopics huidverzorging

Meditopics huidverzorging

Naomi Schiks
Door Naomi Schiks

Waarom Meditopics huidverzorgingsproducten aan je skincareroutine toevoegen? Een prachtige, gezonde huid krijgen en behouden is iets waar we allemaal naar verlangen. Voor mensen met huidaandoeningen...

Lees meer