Acne

Acne 

Acne is een huidaandoening die veel voorkomt bij pubers/jongvolwassenen, van ongeveer 12 tot 21 jaar oud. Er bestaan verschillende vormen, maar de meest voorkomende is acne vulgaris. 

Er zijn 4 factoren die belangrijk zijn bij het ontstaan van acne namelijk:

  1. Verhoogde talgproductie onder invloed van androgenen (mannelijk en vrouwelijk hormoon)
  2. Obstructie van de follikeluitgang ten gevolge van een verdikking van de hoornlaag (hyperkeratose). Wat weer voort kan komen uit androgenen en een bepaalde bacterie het proprionibacterium acnes
  3. Inscheuring van de wand van de follikel, waardoor keratine (is een taai, onoplosbaar eiwit dat voorkomt in onder andere de epidermis (buitenlaag) van de huid bij mens en vele dieren.) en talg in het weefsel komt
  4. Bacteriële verspreiding in de talgfollikel komt door propionibacterium acnes bacteriën. Deze zetten namelijk talg om in vrije vetzuren die zorgen voor verdikking van de hoornlaag(hyperkertose) en een ontstekingsreactie. Met als gevolg dat dit leidt tot rode bultjes, puisten, littekens en cysten.

Deze factoren leiden tot ophoping van talg, waardoor een microcomedo ontstaat. Met als gevolg dat er een mee-eter of puist ontstaat.

Het verschil tussen een blackhead en whitehead, is dat een whitehead een gesloten haarfollikel is en dat een blackhead een open haarfollikel is. Ook wel mee-eters genoemd.

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-12 van 42

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-12 van 42

per pagina
Van hoog naar laag sorteren